Uw backupdienst stopt met werken, neem uw voorzorgen

Deze week een mail gehad van CrashPlan met het nieuws dat ze ophouden met CrashPlan Home aan te bieden. Gelukkig niet meteen maar wel aan het einde van je contract. Bij mij is dat begin januari 2018. Dat zal dus ook het moment zijn dat we de beslissing moeten nemen waar we met onze data heen gaan.

CrashPlan is gelukkig zo vriendelijk om iedereen nog 60 dagen extra te geven. Zo heb je nog even de tijd om over te gaan op de concurrentie. Nu moet ik wel toegeven dat ik inmiddels al volop bezig ben met het zoeken van een alternatief. Maar het is een lastige klus want meeste backupdiensten hebben een beperkte retentie van bijvoorbeeld 30 dagen. Bestand 30 dagen verwijderd dan gooien ze het weg uit je archief. Dit was niet het geval bij CrashPlan Home waar ze het eeuwig bewaren. Wel zo makkelijk als je plots met cryptoware zit die pas na een maand actief wordt. Dan heb je wel een backup maar heb je er alsnog niks aan.

Mogelijks kiezen we om de overstap naar de professionele versie te doen. Wel duurder maar mits wat bijsturingen aan ons backupplan mogelijks ook goedkoper dan nu. Ik heb nu een pakket voor meerdere computers namelijk. In de toekomst zou alles dan via 1 computer gaan.

IkTjilpCrashPlan, backup, tech