Betalen met je horloge

Toen ik mij onlangs een nieuwe Fitbit Versa wou aanschaffen als vervanging van mijn Fitbit activiteitentracker koos ik voor de versie met NFC. Waarom zul je je afvragen. Wel ik wou klaar zijn voor de toekomst en er contactloos mee betalen. Na wat geduld en wat opzoekwerk het uiteindelijk actief gekregen en mijn ervaring lees je in deze blogpost.

Activeren van de betaalfunctie

Het activeren van Fitbit pay want zo noemt deze functie kostte me wel wat moeite. Je moet weten dat Fitbit Pay enkel in bepaalde landen werkt en je ook nog eens klant moet zijn bij een financiële instelling die het daar ook nog eens ondersteund. Na wat zoekwerk kreeg ik dit perfect actief met een Franse Mastercard van Boon. Eens die actief en bruikbaar is kan je ze ook perfect gebruiken op je smartwatch. Ik moest hiervoor wel ook even het land van mijn Fitibt aanpassen gezien de betaalfunctie nog niet beschikbaar is in België.

Betalen met je smartwatch

Betalen met Fitbit Pay is redelijk simpel. In de winkel zeg je gewoon dat je wil betalen met de kaart. Wat in mijn geval dus Mastercard is. Als de betaalterminal deze en NFC ondersteund dan kan je er vrij zeker van zijn dat het gaat werken. Even je smartwatch in betaalmode zetten en de juiste kaart uitkiezen. Daarna hou je de smartwacht even in de buurt van de ontvanger. Deze zit ofwel aan de zijkant, in het scherm zelf of net boven het scherm. Betaal je met de kaart dan hou je de kaart daar even voor maar nu heb je dus gewoon je smartwatch nodig. Het is enkel wat onhandig als die ontvanger wat in een krappe ruimte staat en er niet veel plaats is. Zo moest ik in een schoenenwinkel even de terminal wat verplaatsen. Kan trouwens ook eens gebeuren met een smartphone wat ik recentelijk ook zag bij een fast-foodketen waar iemand er maar niet in slaagde om te betalen met zijn smartphone. Gelukkig had iemand anders een kaart mee waar het wel mee lukte. Of was dat gewoon een truc om iemand anders te laten betalen? Nu ja, ik heb zelf nog altijd mijn andere kaarten bij als backup.

Het meeste gebruik ik deze functie bij de self-pay van de Delhaize. Ik heb de barcode van mijn kaart in een andere app op mijn smartwatch staan. Bij het binnenkomen van de winkel gebruik ik deze eerst om een bakje voor de self-scanning te nemen. Aangekomen bij de kassa toon ik dan eerst mijn code met de ene app om mijn aankopen over te dragen en vervolgens betaal ik ook nog eens. Ik kan dus perfect winkelen zonder mijn portefeuille boven te moeten halen.

De toekomst?

Wat mij betreft mag dit snel nog meer in gebruik komen maar dan zullen de Belgische banken ook wel in het verhaal moeten stappen want nu is het dus nog via een omweg die voor velen best omslachtig kan zijn. Ik heb het al voorgesteld maar ze zien precies nog niet in hoe goed dit zou kunnen werken. Maar ja hoe lang wachten we al op Apple pay of de uitbreiding van Google Pay?

Enkele links bij dit bericht

Fitbit pay
Ondersteunde landen en banken Fitbit Pay

IkTjilpNFC, smartwatch, tech, shopping, Fitbit