Het einde van analoge tv bij Telenet is in zicht

Vanaf eind 2020 tot eind 2021 stopt Telenet met het aanbieden van analoge tv en komt er een compact digitaal signaal in de plaats.

Bij mij zelf zal dat geen impact hebben want ik heb bij mij nog nooit analoge tv geïnstalleerd. De coax-kabel stopt bij mij dan ook aan de digicorder en gaat niet verder. Ook analoge FM-radio via de coax verdwijnt en dit al tussen februari en april 2020. Ook iets wat ik zelf nooit heb gebruikt. Best dus overschakelen naar streaming of DAB+ indien je dat signaal binnen kan ontvangen dus.

Voor mij zal het dus niet aanpassen worden want ik kijk digitaal en eigenlijk via internet en zelden via de decoder. Maar veel mensen hebben het soms wel nog op hun 2de toestel of ook de oudere generatie die de stap naar digitaal nog niet gezet hebben. Mijn ene oma keek bijvoorbeeld nooit digitaal en zou het veel te omslachtig vinden om met een decoder te werken. Mijn andere oma is al jaren een digitale klant. Dat moest indertijd al bij introductie van digitale tv want haar favoriete zender was 1 van de eerste zenders die van de analoge kabel verdween. Ze heeft daardoor eerst enkele jaren een cabletuner gehad. En toen die versleten was en Telenet dit niet meer verkocht overgestapt op een digibox.

En iedereen die nu dus analoog kijkt zal hetzelfde lot moeten ondergaan. Ofwel met een decoder ofwel indien het werkt op hun tv overschakelen naar een digitaal signaal of compact signaal zoals Telenet het noemt. Dat laatste lijkt mij voor veel mensen gebruiksvriendelijker dan met een decoder. Kwestie van geen 2 afstandsbedieningen te moeten gebruiken. Bij mijn oma heb ik dat opgelost door te werken met een universele afstandsbediening die de decoder en tv samen aan en uit kan zetten. De numerieke knoppen en zenders omhoog en omlaag gaan naar de decoder. De volumeknoppen regelen dan weer enkel het volume van de tv. Enkel als dat even fout gaat hangt ze even aan de lijn en moet dat manueel gecorrigeerd worden.

De technische diensten van rusthuizen zullen hun werk hebben de dag van de overschakeling met alle toestellen opnieuw te regelen. Maar ja dat zijn zorgen voor volgend jaar. En wellicht zal ik dat zelf niet merken.

Bij de introductie van digitale tv weet ik nog goed dat niemand van familie en vrienden wou overgaan naar digitaal. Indertijd was ik ook werkzoekende en zo volgde ik ook een opleiding om digitale tv te verkopen maar lukte het mij niet om dat ook thuis te verkopen. Echter toen een aantal mensen al over waren ging het plots heel snel. En ja mijn oma was min of meer de trendsetter met haar cabletuner maar dat was ook maar een simpele dvb-c ontvanger of om het te zeggen zoals Telenet: een compact signaalontvanger.

IkTjilptv, radio, Telenet