Contactloos betalen: kaart, horloge of telefoon?

Sinds kort kan ik nu ook contactloos betalen met mijn horloge met mijn kaart van KBC. Met mijn iPhone kan ik dan weer contactloos betalen met mijn kaart van Hello Bank en met mijn kaarten zelf kan het uiteraard ook maar welke van de 3 zou ik nu eigenlijk aanraden? Wel dat zal ik u hier even uit de doeken doen.

Betalen met kaart

Contactloos betalen met je kaart is simpel en eenvoudig in gebruik. Gewoon even je kaart bovenhalen en in de buurt van de betaalterminal houden. Dit kan boven het scherm zijn, aan de zijkant of op het aparte vlakje er boven. Afhankelijk van het bedrag moet je dan wel of niet een code invoeren. Belangrijk om te weten is dat je bij verlies je kaart best meteen laat blokkeren want iedereen kan je kaart minimaal gebruiken zonder de code.

Fitbit Pay

Bij Fitbit pay schakel je de functie eerst in en moet je eventueel nog je code invoeren om de functie te activeren. DIt moet maar 1 maal per dag of nadat je het toestel even van je pols hebt verwijderd. De Fitbit toestellen vergrendelen namelijk automatisch als ze geen hartslag meer detecteren. Bij het betalen zelf hou je nu je horloge even bij de betaalterminal. Net zoals je met je bankkaart doet. Een code invoeren is niet nodig gezien je dit al eerder hebt gedaan.

Apple Pay

Bij het betalen met Apple Pay zet je je iPhone eerst in betaalmode. Daarna moet je even je toestel ontgrendelen zoals je dat ook anders zou doen. Ook hier hou je je iPhone vlak bij de antenne van de betaalterminal. Even later heb je zo betaald. Ook hier is geen code meer nodig want dat heb je net al gedaan door de functie in te schakelen.

Is dat wel veilig?

Ja, want het is beveiligd met een code en je dient de functie zelf te activeren. Bij een kaart is er pas een veiligheid vanaf een bepaalde limiet. Zo lang niemand de code van je Fitbit of iPhone weet ben je dus veilig. Je mag die code dus aan niemand geven zoals dat ook met je bankkaart is. Mocht je dus je toestel binnen doen voor herstelling kun je dus best even de betaalfunctie uitzetten en een andere tijdelijke code kiezen om volledig veilig te zijn.

Werkt het vlotjes?

Ik heb alle 3 de methodes de laatste tijd door elkaar gebruikt en ze werkten eigenlijk best allemaal goed. Al hadden de kaart en mijn iPhone met momenten het makkelijker. Doordat de Fitbit aan je pols hangt moet je dus met je arm bij de betaalterminal komen en als die wat op een moeilijke plaats staat kan dat soms eens voor problemen zorgen. De afstand die je moet overbruggen kan daardoor wat te groot zijn waardoor het signaal niet sterk genoeg is en je kaart niet gedetecteerd kan worden.

En wie is jouw winnaar?

In de toekomst blijf ik ze ook lekker door elkaar gebruiken maar hopelijk werken al mijn kaarten dan ook op alle toestellen. Dan is het gewoon kijken wat het vlotste gaat werken. Kwestie van geen acrobatentoeren te moeten doen. En af en toe wellicht een verkoper/verkoopster die het voor het eerst zal zien want contactloos betalen met een niet-bankkaart is nog niet echt een trend heb ik de laatste weken ondervonden. Gelukkig hebben de meeste betaalterminals ondertussen al de functie om contactloos te betalen.

IkTjilp