Statiegeld in Duitsland

Was onlangs in Duitsland en viel me op dat mensen wel eens in de openbare vuilbak aan het zoeken waren. En net nadat ik zelf mijn flesje had weggegooid langs straat zag ik meteen een vrouw naar dat flesje kijken in de vuilbak. 

Terug in mijn studio nam ik ook eens een kijkje op mijn literfles Fanta en zag ik iets staan van herinleverbare fles of iets in die aard. Ook op mijn kleinere flesjes zag ik iets van een eenmalige betaling staan van 25 cent. 

Na even wat hierover opgezocht te hebben ontdekte ik dat Duitsland inderdaad met statiegeld werkt. Ik ben daarom mooi met mijn flesjes terug naar de winkel geweest en kreeg daar 65 cent terug. Een grote fles is qua statiegeld ook goedkoper dan een kleine. Mogelijks loopt die grote minder kans om weggegooid te worden als zwerfvuil. 

En zo leer je nog eens iets bij door gewoon over straat te lopen. En voor die vrouw die mijn flesje uit de vuilbak plukte brengt mijn flesje misschien wel nog iets kleins op. Het zal niet veel zijn maar ze kan er toch hopelijks iets leuks mee doen. 

IkTjilpvakantie, eco